Monday 6 August 2012

MARINEERITUD KURGID




Et kurgid ka pärast marineerimist krõmpsuks jääksid, tuleks kurke enne hoidistamist hoida 6-7 tundi jääkülmas vees. Maitseainetest sobivad kurkidega sool, suhkur, pipar, loorber, vürts, nelk, kaneelikoor, ingver, muskaatpähkel. Juurde võib veel lisada tilliõisikuid ja -varsi, küüslaugu- ja mädarõikatükke, mustasõstra- ja kirsilehti, kadakamarju, koriandrit või kaunpipraseemneid. Kurgid säilivad paremini, kui hapendada neid koos mädarõika, sinepiseemnete, estragoni, küüslauguga. Alumine ja pealmine lehekiht peab olema paksem. Kurkidele marinaadi keetes arvesta, et marinaadi saaks vähemalt üks kolmandik kurkide kogusest. Hoidistamiseks kasutatakse jämesoola. Kõikides kurkide soolamise retseptides on soola all mõeldud jämesoola, peensoola kasutamisel tekib oht kurgid lihtsalt üle soolata.Pese kurgid korralikult ja rohke veega, sest kurginõus võivad ettenägematuid protsesse põhjustada mitte ainult kurkide pinnal leiduda võivad kemikaalid, vaid ka kasvumuld.Pese mustasõstralehed hoolikalt ning kalla veel ka sõelal keeva veega üle, pese hoolikalt ka tillivarred ja –õisikud.



2 kg kurke
6 klaasi vett
2 spl soola
1 spl suhkrut
3-4 spl 30-protsendilist äädikat
15 g tillivarsi koos lehtede ja seemnetega
20 g mustsõstralehti
selleri-, peterselli- ja mädarõikalehtiveidi küüslauku

Pese väikesed kurgid voolava vee all, hoia 6-8 tundi külmas vees. Puista purgi põhja pestud ja peenestatud maitserohelise lehed, till ja puruks surutud küüslaugutükid. Lao kurgid vertikaalasendis purki, kuni see on täis. Puista peale ülejäänud lehed ja maitseained.Vala kuum marinaad ettevaatlikult kurkidele. Sule purgid metallkaanega. Hoia purke jahedas hoiuruumis.

No comments: