Thursday 21 March 2013

KOOKOSKÜPSISED

300g kookoshelbeid
3 muna
1 spl nisujahu, täisterajahu või kama
0,5 -1 dl suhkrut
Kaunistamiseks:
tumedat šokolaadi (ei pea lisama kui pole soovi)



Sega kõik koostisosad ilusti tainaks. Suhkurt lisa küpsiste sisse maitsejärgi või ära lisa grammigi kuna kookospähkel on ise juba magus. Pane küpsetuspaber ahjuplaadile. Tee tainast pallid, kangid või pane lihtsalt lusika abil küpsetuspaberile. NB! Kuju tegemisel arvesta,et tainas on vedel ja selline purunev. Küpseta 175-200 kraadi juures või kuni pealt on kuldne. Sulata vesivannis šokolaad ja kaunista vastavalt oma ideele küpsised. Head isu!

AHJUSTROOGANOV


400 g seastrooganovi
2-3 sibulat
1 dl majoneesi
2 dl hapukoort
1 dl kohvikoort
2 tl sinepit
1 sl tomatipastat või ketšupit või purustatud tomatit
soola
musta pipart
lihamaitseainet






Pruunista liharibad õlis, maitsesta soola, pipra ja lihamaitseainega. Koori sibulad ja lõika õhukesteks ratasteks. Määri ahjuvorm õliga, laota liha vormi põhja ja kata sibulatega. Sega kastmeks kokku majonees, hapukoor, kohvikoor, sinep ja purustatud tomatid 4-6 spl (ise kasutasin tomateid), maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste lihale ja küpseta rooga 200kraadises ahjus 30 minutit. 

Head isu!

Tuesday 19 March 2013

ELLEN MANDLITORT

Ellen Svinhufvud oli Soome kolmanda presidendi Pehr Evind Svinhufvudi (1931-1937) abikaasa ning alltoodud mandlitort oli üks presidendiproua lemmikutest. Kook ei sisalda gluteeni, seega sobib ka tsöliaakiahaigetele.
Kata 2 ahjuplaati küpsetuspaberiga. Mõõda tuhksuhkur ja munavalged kaussi ning seejärel klopi elektrimikseriga umbes 20 minutit, kuni saad hästi tugeva munavalgevahu. Sega jahvatatud mandlid hästi ettevaatlikult munavalgevahu hulka. Jaota mandlibesee küpsetusplaatidele, nii et saad neli umbes 18x25 cm suurust ristkülikult. Pane mõlemad plaadid korraga ahju ning küpseta 125-kraadises ahjus umbes 1,5 tundi, kuni mandlibeseepõhjad on täiesti kuivad ja küpsed. Vaheta küpsetusplaatide positsiooni ahjus paar korda. Eemalda mandlibeseepõhjad ettevaatlikult küpsetuspaberilt ning lase restil jahtuda. Sega kuum kohvi suhkruga, lisa rõõsk koor ning lase jahtuda. Klopi või vahule, klopi vähehaaval juurde koorekohvi. Viimasena lisa jahvatatud mandlid. Määri täidis täiesti jahtunud beseepõhjadele ning tõsta tordikihid teineteise peale. Rösti mandlilaastud kuival praepannil tasasel tulel kuldseks. Jahuta ja puista tordile. Sõelu tordile veidi tuhksuhkrut ning hoia torti kuni serveerimiseni külmkapis. HEAD ISU!

HOLLANDI KASTE

2 munakollast 
20 ml kuiva valget veini vüi valge veini äädikat
2 sl kohvikoort 
soola
pipart 
100 g võid (lõigata väiksemateks tükkideks ja panna sügavkülma) 
poole sidruni mahl 

Kuumakindlas kausis vispeldada munakollased, koor, vein ühtlaseks ning maitsestada soola ja pipraga. Kauss tõsta väiksema kuuma veepoti peale (kauss peab olema veepinnast kõrgemal). Vesi peaks kergelt võbisema, mitte keema. Segada vispliga kuni kaste on paksenenud. Kui kaste hakkab liiga kiiresti paksenema, tõsta kauss korraks poti pealt ära, segada kiiresti läbi, vajadusel keerata pliidil kuumust väiksemaks. Kui muna läheb tükki ja moodustub nii-öelda munapuder siis on kaste kahjuks untsus. Kui kaste on piisavalt paks (majoneesi taoline) siis tõsta pott tulelt ja hakata juurde lisama võitükke, üks tükike korraga, pidevalt vispliga segades. Lõpuks maistestada sidrunimahlaga. Serveeritakse soojalt. 

LINDSTRÖMI PIHVID

...on hakklihapihvid, mille sisse on segatud ka riivitud keedu või marineeritud punanepeet.

300 g hakkliha
3/4 dl riivsaia
1 dl rõõsk koort
1 sibul
3-4 marineeritud punapeeti
1 muna
1 tl soola
1 tl valget pipart


Sega rõõsk koor riivsaiaga ja lase 5min. paisuda. Koori ja haki peeneks sibul. Riivi punapeet. Sega nüüd kausis kõik koostisosad. Vormi tainast 6-8 lamedat pihvi. Prae needmõlemalt poolt ilusti pruuniks ja peale seda hauta natuke kaane all. 

Head isu!

Wednesday 13 March 2013

HASSELBACKI KARTULID

Kartuleid
soola
musta pipart
oliivõli või praerasva
Parmesani juustu (soovi korral)
ürte või maitseaineid (oma maitse järgi  ja soovi korral)


Koori ja pese kartul. Lõika terava noaga lõikelauale või puulusika sisse asetatud kartuli sisse tihetad viilud,et all osaläbi ei lõikaks. Pane kartulid ahjuplaadile ja määri või sega läbi õliga,soola ja pipraga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 45 min. umbes või kuni pealt on mõnusalt pruun. Puista peale Parmesani ja pane ahju kuniks juust sulab. Serveeri ükskõik millise prae kõrvale või peolauale soojalt. 

Head isu!

Monday 11 March 2013

KODUNE ehk OMA TEHTUD MAJONEES


Mõtlesin,et proovin ka ära esimest korda enda tehtud majoneesi,sest viimasel ajal on silma jäänud kui kõik teevad ise ja kiidavad kui hea see oli ning ma pean ju kohe järgi proovima.

2 munakollast
1 tl sinepit
1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
natuke musta pipart
1,5dl oliivõli
natuke meresoola
suhkrut


Sunday 10 March 2013

APELSINI-MEEKASTMEGA PARDIFILEE


4 Rannamõisa Jahutatud pardifileed
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart

Kuivata pardifileed majapidamispaberiga. Seejärel tee nahaga poolele noaga umbes 1cm vahega sisselõiked (ühte pidi ja teist pidi, et tekiks ruudustik) Jälgi, et ei kahjusta noaga liha, muidu jookseb küpsedes liha mahl väljaAseta pardifileed naha pool all keskmise kuumusega pliidile, aga külmale pannile. Küpseta liha ca 8 minutit, ehk seni kuni nahk on ilusti kuldseks küpsenud. Maitsesta nahata poolt meresoola ja pipraga. Seejärel keera liha umber ning pruunista paar minutit. Seejärel pruunista ka korraks küljed. Paki fileed eraldi fooliumitesse, raputa peale meresoola ja pipart ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 5 -10 minutit (olenevalt, millist küpsusastet soovid. Ahjust välja võttes jäta liha fooliumisse järelküpsema umbes 10 minutiks. Seejärel raputa filee meresoola helvestest puhtaks ning lõika õhukesteks viiludeks. Serveeri apelsini-meekastmega.
Apelsini-meekaste 8-le
2 sl võid
2 sl purustatud ingverijuurt
3 dl kanapuljongit
3 dl apelsinimahla
4 sl sojakastet
2 tl mahedamaitselist sinepit
3 sl mett
4 tl maisitärklist
1 dl külma vett
(vajadusel valgeveiniäädikat maitsestamiseks)
Kuumuta paar minutit võis purustatud inverijuurt. Lisa puljong, apelsinimahl, sojakaste, sinep ja mesi. Kuumuta keskmisel kuumusel paar minutit. Sega omavahel külm vesi ja maisijahu ning nirista see kastmesse, ise kastet pidevalt segades. Kuumuta seni kuni kaste pakseneb. Vajadusel maitsesta. Apelsini-meekaste peab jääma natuke magus, natuke apelsinine, natuke soolane – ühesõnaga peavad välja lööma kõik maitsenüansid!

Thursday 7 March 2013

CAESARI SALAT


Sünnilugu algab Alpidest, kui 1894 pärast I Maailmasõda läks Cesare koos oma venna Aleksiga San Dieogosse ja tegi algust päris oma restoraniga Caesar’s, viimane paiknes väga lähedal Mehhiko piirile. 4. juulil, Ameerika Iseisvuspäeval, oli ühtäkki niipalju tööd, et kliente tuli ja tuli, Cesarel nappis juba toorainet, millest toitu teha. Mõtles, mis süüa teha ja nii panigi Cesare otse klientide silmade all kokku parasjagu külmkappi järelejäänud toiduained – ja sündinud oligi Caesar’i salat. Kohe ei kinnistunud salati nimeks aga Caesar, kõigepealt ristiti see hulkade kaupa restorani külastavate lendurite järgi Aviator’iks. Hiljem harjuti salatit kutsuma Caesari restorani nime järgi Caesar’i salatiks.
Caesari salati kastet tehakse kahte moodi, et esimene variant on toore munaga ja teine on lahja majoneesiga ning alati kasutatakse ainult Rooma salati lehti, sest muidu see ei oleks enam Caesari salat. Mina määrisin krütoonidele rohelist pestopastat, sest nii on maitsvam, aga muidu tehakse neid lihtsalt õrnalt kokku oliivõli või võiga. 


1 Rooma salat
peotäis kirsstomateid (originaalis tomatit ei ole, aga mina lisasin )
1-2 kanafileed
soola
musta pipart
Kaste:
2 küüslaugu küünt
1 tl Worcestershire kastet
2 spl lahjat majoneesi või 1 terve toores muna
6 spl oliivõli
1 spl sidrunimahla
musta pipart
3 spl riivitud Parmesani
2 anšoovist
Krütoonid:
Itaalia või prantsuse saia
rohelist pestopastat

Prae kuuma panni peal kuldpruuniks kanafilee kuubikud soola ja musta pipraga. Pese ja puhast Rooma salat, lõika suuremad tükid, lõika kirsstomatid keskelt pooleks. Määri sai pealt pestopastaga ja lõika kuubikud, kuivata ahjus 200 kraadi juures umbes 7 min või kuni on näha, et lähevad ilusti pruuniks. Valmista kaste,et segad kõik asjad kokku, küüslauk pressi küüslaugu pressi abil sisse ja anšoovise võid koos kastmega miksrist läbi lasta. Riivi kastme sisse peenet Parmesani juust. Laota taldrikule Rooma salat, kirsstomatid ja kanafilee, lisa kaste ja laota kastme peale saia krütoonid. Kaunistamiseks riivi peale Parmesani juustu. Head isu!

Tuesday 5 March 2013

FRIKADELLID


300g hakkliha
1 muna
soola
musta pipart
1 sibul
3 spl riivsaia
2 spl värsket peterselli


Klopi hakkliha munaga, lisa hakitud sibul ja maitseained ning sega sitkeks massiks. Massist veereta märgade kätega väikesed kuulikesed umbes 1 tl suurused. Küpseta frikadelle supis kuni tõusevad pinnale või valmista üks mõnus frikadelli kaste, kus praed kuni frikadellid on kuld pruunid. Frikadelle võib ka sügavkülma valmis teha. NB! Algul kui külmutad neid,ära lao neid üksteise otsa,sest muidu külmuvad nad üksteise külge ja lõpuks on sul üks suur hakkliha mass vaid külmuta algul nad taldrikul üksteise kõrval ja hiljem kui on külmunud või nad kõik kokku panna ühte nõusse. Head isu!