Friday 28 February 2014

LILLKAPSA PITSA ehk ILMA JAHUTA PITSA


Pitsa ilma jahuta ! Ühes inglise blogis jäi silma selline pitsa nagu cauliflowers pitsa ehk lillkapsa pitsa ja ma pidin kohe järgi proovima kuna see näeb/nägi nii ahvatlev välja. See pitsa on kaalujälgija sõbralik (Paleo dieedi oma). Põhi koosneb lillkapsast, munast ja mozzarellast jne. Peal on purustatud tomat, ahjus tehtud kanafilee, värske basiilik, mais, kirsstomat ja mozzarella. Maitsev oli ja ega maitselt ei ütleks küll, et põhi lillkapsas on .



Põhi:
1 keskmine lillkapsast
1 porgand
1/2 tl küüslaugu pulber
2 spl mandlijahu (püreesta mandlilaastud)
1/2 tl värsket või kuivatatud basiilikut
1/2 tl kuivatatud oreganot
350g mozzarellat
114g Parmesani
1/4 tl punast pipart
1 muna
soola
Peale:
1/2 purki (200g) purustatud tomateid või tomatikaste
1-2 kanafileed, ahjus tehtud 
peotäis maisi
mozzarellat
5 kirsstomatit
basiiliku lehti
Pitsa põhi, kus pole jahu. Tehtud lillkapsast.
Küpseta kanafilee eelnevalt ahjus valmis, mina maitsestasi kana karriga ja tegin karri maitselise kanafilee pitsa jaoks
Puhasta ja pese lillkapsas. Riivi jämeda poolega nüüd lillkapsas, porgand, parmesan ja mozzarella juust. Püreesta mandlilaastud mikseris mandlijahuks koos basiilikuga. Sega nüüd kõik põhja koostisosad kokku, ole soolaga ettevaatlik, et liiga palju ei saa. 
Vormi tainast pall ja suru see laiaks küpsetuspaberiga kaetud ahjupannil või pitsa vormis. Pitsa põhja paksus pole oluline, mina tegin umbes 1/2 cm paksuse.
Kuumuta praeahi 200 C juures ja küpseta põhja 10-15 minutit kuni on kuldne toon.
Nüüd  määri põhi purustatud tomatiga kokku ja lao ülejäänud asjad peale. Küpseta ahjus kuni juust sulab. Serveeri kohe või hiljem, sest isegi külmalt on söödav. Head isu!

MAKAROONID ehk MACAROONS



Mul on kodus see macaroons raamat ja kirjutan teile mõned põhi asjad ja retseptid siia .


Prantsuse makaroonid või macaroons on mandlijahust väiksed beseed, mis on kokku pandud nagu võileib, kus vahel on mõnus suud ja maitsemeeli hellitav kreem.
Need on valmistatud munavalgest, mandlijahust ja suhkrust. Pealt on nad siledad nagu klaas ja all ääres on neil nagu sakilised ääred ehk jalg.
Makaroonid on populaarsed Prantsuse värvilised ja eri maitselised maiustused, populaarseks on nad saanud oma erksate värvide poolest.
Makaroonid on mõnusad pärast lõuna tee kõrvale, magus kingitus, pulmade ajal laual kaunistuseks  jne.
Näevad lihtsad välja, kui neid on keeruline teha.
Klassikalised maitsed neil on vanilje, šokolaad ja pistaatsia pähkel, rohkem ebatavalised maitsed on seesamiseemne ja laim või pähklivõi või moosi.
Käisin ise hiljuti perega puhkamas Prantsusmaal ja tõin mõned värsked makaroonid koju kaasa.







KANA-KLIMBISUPP



3-4 tk kanakoiba (nn poolkoiba)
1,5 l vett
5 kartulit
2-3 porgandit
1 porru
2 varssellerit
3-4 looberit

10 tera pipart
meresoola
maitserohelist tilli või peterselli
Klimbid: 
2 spl sulatatud võid
1 muna
soola

1 dl piima
2 dl nisujahu
hakitud peterselli 


Pane kana koivad külma vette keema, korja keetmisel tekkiv vaht. Lisa loober, porru, pipar, sool ja varsseller . Keeda tasasel tulel kuni kana on nii pehme, et laguneb õrnalt laiali. Kui kanakoivad on pehmed, siis tõsta need vahukulbiga taldrikule jahtuma ning tükelda liha, puljong kalla supile läbi sõela, et tükid ei läheks supi sisse. Lisa tükeldatud kartulid ja porgand koos kanaga puljongile.
Samal ajal valmista klimbitainas. Selleks sega lahtiklopitud muna hulka vaheldumisi sulatatud võid, piima ja jahu, maitsesta soolaga ja peterselliga. Tõsta kuuma vette kastetud teelusikaga klimbitainast keeva supi sisse. Klimbid on valmis, kui need pinnale kerkivad. Vajadusel maitsesta suppi veel soolaga. Serveerimisel puista supile hakitud tilli või peterselli. NB! Klimpe on hea vormida kahe teelusika abil - ühega võtad klimbisegu, teisega silud pealt kenasti ära ja siis tõukad supi sisse. Head isu!





Thursday 27 February 2014

VAARIKA-MAASIKAKISSELL




 400g värskeid või külmutatud vaarikaid
300g värskeid või külmutatud maasikaid
2 l vett
150g suhkrut
2-3 spl maisitärklist
Serveerimiseks:
vanilje kohupiimakreemi 


NB! Kasutan maisitärklist juba aastaid kuna inglismaal pole näinud kartuli oma. Tihti küsitakse minult maisitärklise kohta. Siin on mõned laused: 
Maisitärklist on lihtsalt lihtsam kasutada ja näiteks kisselli klimpimineku oht on sellega väiksem. Maisitärklis on kartuli omast sutsu kallim, kuid maisipulbriga pole võimalik kisselli klimpi ajada
Kui pärast kartulitärklise lisamist tuleb kissell vahetult enne keemahakkamist tulelt ära võtta – liigselt kuumutades vedeldub kissell uuesti, siis maisitärklist peab paar minutit kuumutama, et kissell pakseneks.
Maisitärklis neutraal­sema maitsega, õigemini siis maitsetu. Hiina köögis paksendatakse väga paljusid populaarseid kastmeid maisitärklisega ja mina olen pea 4 aastat kõik soolased ka Eesti jahukastmed teinud maisitärklisega ja kunagi pole probleeme olnud.

Pese ja puhasta marjad. Pane koos veega keema. Kuna mul on kodus üks väike pott, siis teen alati selle järgi ning sinna mahub vett koos marjadega umbes 2l. Maitsesta vesi suhkruga, lisa suhkrut rohkem või vähem, kõik oleneb kui hapukat kisselli soovid saada. Aja vesi keema ja keeda 10-15 minutit kuni vedelikul on mõnus siirupine maitse.
Sega tärklis 3 spl veega vedelaks ja sega kisselli hulka. Kuumuta kuni kissell pakseneb. Tõsta pliidilt maha ja serveeri kaussi, jahuta maha ning serveeri koos kohupiimakreemiga. Mina tegin kreemi ise, et vahustasin maitsestamata kohupiimakreemi vahukoore, suhkru ja vaniljega. Head isu!

Sunday 23 February 2014

ŠELJANKA

...on vana klassikaline Eesti söökla supp, mis on pärit Venemaalt. Šeljanka on minu suur lemmik hapukadest supidest. Kui olen seda oma perele teinud, siis seda süüakse alati suure isuga.
Šeljankas pole sees kartult, aga mina lisasin natuke, sest vanem laps ei ole supi sõber ja ainukesed asjad, mida on ta supis sööma on kartul ja porgand, et laps nälga ei jääks, siis lisasin tema jaoks ainult.
Usun, et ei ole ka suur patt musta oliivi asemel panna rohelise kuna musti ma ei armasta ja rohelised oliivid on meil külmikus iga päev olemas. 



400 g keedetud loomaliha või sealiha
200 g suitsusinki
200 g viinereid 
5 sibulat
2 spl toiduõli
6 hapukurki või marineeritud
4 loorberit
pipart
soola
suhkrut
2 spl sinepit
3 spl tomatipüreed
1 purk purustatud tomateid
3 spl ketšupit 
hakitud maitserohelist (till, petersell)
musti oliive
hapukoort

Lõika loomalihast  ribad ja hauta need potis pehmeks kuni liha on enam vähem laiali pudenev. Tükelda sibulad ja kuumuta rasvaines, lisa tükeldatud hapukurgid ja maitseained (loober, sool, pipar, sinep, ketšup ja tomatipasta) ning hauta 5-10 minutit. Lisa nüüd kõik see loomaliha peale. Lisa tükeldatud viinerid ja sink ning kuumuta veelkord keema, et saada supile see hea maitse,vajadusel lisa vett juurde ja maitsesta veel. Supp peab jääma parajalt vürtsine ja paks.  Kui armastad oliive, siis võib neid samuti supile lisada.
Kui soovid kohe supipõhjast suppi valmistada, siis lisa vaid soovitud kogus vett. Serveeri hapukoore, maitserohelise ja sidruniviiluga. Head isu!

Monday 17 February 2014

HERNESUPP MUSKAATKÕRVITSA & KANAGA


Mul tuli jube heresuppi isu ja kuna kodus polnud ei porgandit ega kartult, siis leiutasin ise uue retsepti ning kokku tuli päris hea lahja ja samas väga maitsev supp, et teen seda nüüd veel ja veel.


300g kollaseid kuivatatud poolikuid herneid
peotäis tangu
1 punane sibul
2 varsselleri vart
2 kanafilee
1 väiksem muskaatkõrvits
värsket peterselli
musta pipart
soola
vett


 Lõika kanafileest kuubikud ja maitsesta musta pipra ja soolaga. Kuumuta ahi 200 C juures ja küpseta kana 15 minutit.
Pane hernes, tang, ja kana koos keema, vett lisa nii palju, et asjad oleks kaetud. Koori ja tükelda sibul ja varsseller, lisa supile.  Maitsesta vesi soolaga. Keeda kuni kõik on enam vähem pehme.
Koori ja lõika muskaatkõrvitsast kuubikud, lisa supile. Keeda kuni kõik on pehme. Serveeri rohke peterselliga. Head isu!




Sunday 16 February 2014

KOOKOSE CUPCAKES 16tk



200g toasooja võid + vormi määrimiseks
200g isekerkivat jahu või tavaline jahu
1 tl küpsetuspulbrit
200g tuhksuhkrut või tavalist
4 muna
2 spl piima
pool klaasi kookoshelbeid 

Kuumuta ahi 180 C juures. Määri vormid võiga või kasuta paberist või silikoonist vorme (ise kasutasin silikooni omasid).
Sega jahu, kookoshelbed ja küpsetuspulber omavahel kokku suures kausis. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vanilje ekstrakt ja üks haaval munad ning piim. Viimasena lisa jahu segu ning sega tainas valmis. Lisa 1-1,5 spl täit tainast ühte vormi. Küpseta 180 C juures 13-20 minutit kuni cupcake on pealt kuldne toon. Katsu kahvli või kokteiltiku abil, kui on vajadust. Lase täiesti maha jahtuda. Head isu!

Tuesday 11 February 2014

KAPSA-PORGANDI TOORSALAT



1/2 (1 kg ) värsket kapsa pead
3-4 porgandit
2 spl õunaäädikat
2 spl oliivõli või toiduõli
soola
3 tl suhkrut

Riivi porgand jämeda riiviga, lõika kapsast imepeened ribad nagu umbes hapukapsal, sega kausis segamini. Lisa peale õli ja äädikas, natuke soola ja suhkrut. Sega nüüd salat ilusti läbi ja natuke pigista kapsa-porgandi segu,et neilt oma mahl välja saada, et annaks salatile veel mõnusama maitse. Maitseaineid, õli, äädika kogust või vähem panna või juurde panna, vastavalt kuidas endale maitseb. Nüüd lase salatil umbes 15-30 minutit maitsestuda, lõpuks peaks jääma selline mõnus magus hapukas maitse, mis sobib hästi prae kõrvale ja hamburgeri vahele. Head isu!

Monday 10 February 2014

NAPOLEONI KOOK


See kook on minu mehe lemmik kook ja ka lapsed armastavad seda väga.  Kunagi arvasin ma, et Napoleoni on keeruline teha, aga tegelt pole seal midagi rasket. Ma teen seda väga tihti ja enamasti ikka lehttainast kuna nii maitseb minu kallile mehele rohkem. Lisan siia ka mõne erineva kaunistusega Napolioni, mida olen teinud.


Tainas:
250 g võid
200 g hapukoort
5 dl jahu
0,5-1 tl soola
Kreem: 
1 l piima
3 dl suhkrut
4 sl jahu
4 muna
250 g võid
2 tl vaniljesuhkrut
törts konjakit

Vahele hapukat moosi punase-või mustsõstra või värskeid vaarikaid.


Lahti lõigatult näeb siis selline mõnus kreemikas välja ja viimase kihi peal on mustsõstramoos, kus on terved maarjad ka see ning see moos sobis ideaalselt magusa kreemi juurde.


Tainas: Suures kausis segada jahu ja sool, lisada tükeldatud või ja hapukoor. Tainas näppida ühtlaseks massiks ja mässida kilesse.Tõsta 1 tunniks külmkappi. Kui pole viitsimist ise teha tainast võib kasutada ka tavalist lehttainast.
Kreem: Kreemi valmistamiseks kuumutada piim ja suhkur keemiseni. Kausis segada ühtlaseks muna ja jahu, vajadusel valada läbi sõela, olla kindel, et ei jääks ühtegi jahuklimpi. Kuum piim valada muna-jahusegusse ja segada ühtlaseks, valada tagasi potti ning kuumutada keskmisel kuumusel, pidevalt segades kuni kreem on piisavalt paks.Kreem jahutada, maitsestada vaniljesuhkru, kreemile lisada toasoe või ning vahustada mikseriga ühtlaseks.
NB! Kreemile võib ka lisada 2-3 spl konjakit või brändid kui on soovi.
Ahi kuumutada 225 kraadini. Tainas jagada 6 osaks. Tainast rullida u 25x25 cm ruudud, üleliigsed ääred lõigata ära ja jätta kõrvale, need küpsetada kõige viimasena. Kuna tainas tuleb rullida väga õhukeseks siis on lihtsam teha seda otse küpsetuspaberil. Põhjasi küpsetada ükshaaval 5 minutit. 
Küpsenud põhjade vahele määrida kreemi, kes soovib võib 1 kreemikihi asemel määrida põhjale hapukat moosi+kreemi. Kõige pealmiseks kihiks jääb kreem. Küpsetatud tainaservad purustada peenikeseks pudiks ja raputada koogi peale. Kooki võib süüa kohe või tõsta külmkappi ja lasta imbuda üleöö.




Peal olev kaunistus on tehtud Silver Spoon värvilisest suhkrumassist, mis on välja lõikatud lille vormidega lille kujud ja kõrvits ja lumememm on ise voolitud oma fantaasia järgi. Head isu!

Sunday 9 February 2014

OA- SINGISALAT JUUSTUGA



2 purki punaseid kidney konservubasid
400g sinki (sobib ka suitsukana)
300g head juust nt cheddar või kadaka suitsujuust
2-3 väikest värsket kurki
1 pakk hapukoort
majoneesi
soola
musta pipart
soovi korral võid lisada ka peotäis kirsstomatit ja 1 punase sibula või rohelist sibulat

Kurna ja loputa külma veega oad läbi. Lõika singist, juustust ja värskest kurgist umbes 2 cm pikused kangid. Lõika sibul peeneks ja kirsstomat keskelt pooleks kui kasutad neid. Sega kõik koostisosad kokku. Hapukoort ja majoneesi lisa oma soovi järgi kui mahlast soovid ja soola+musta pipart ka oma maitse järgi. Head isu!

Saturday 8 February 2014

KLASSIKALISED INGLISE SCONED


Sconed on enamasti magusad ja vahel ka soolased kuklid, mini kook või kiire sai (heal lapsel alati mitu nime). Pärit on ta Šotimaalt ehk Suurbritanniast. Seda serveeritakse hommikul või õhtul kella 5 tee kõrvale koos moosi ja vahukoorega.
Sconesid on ka rosina ja kuivatatud jõhvika maitselisi.


350g isekerkivat jahu
1/4 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
85 g võid, kuubikuid
3 spl tuhksuhkrut
175ml piima
1 tl vanilje ekstrakti
1 sidrunimahl
Määrimiseks:
1 muna, vahustatud
Serveeri koos:
vahukoore ja moosiga


Kuumuta praeahi 200 C juures. Sega kokku sool, küpsetuspulber ja jahu, lisa või ja hõõru kätte vahel kuni tuleb nagu leivapuru taoline mass. Lisa nüüd suhkur.
Pane piim 30 sekundiks mikrosse soojenema, kui teed pliidil, siis piim peab olema soe mitte kuum või keev.
Lisa vanilje ja sidrunimahl massile ning ka piim. Sega kuni moodustub taina moodi mass. Nüüd raputa tööpind jahuga kokku ja hakka sconesid tegema. Selleks rulli 4-5 cm paksuselt lahti ja lõika tassi või vormi abil välja ümmargused sconed ehk kakud.  Määri ahjupann võiga või kasuta küpsetuspaberit. Lao sconed pannile, mitte liiga tihedalt üksteise kõrvale. Vahusta muna ja määri sconed pealt munaga. Küpseta 200 C juures 10 minutit kuni sconed on ahjus kerkinud ja peal on kuldne koorik. Söö soojalt või külmalt. Inglane serveerib neid tee kõrvale koos hea moosi ja vahukoorega, et lõikab keskelt  pooleks ja paneb sinna peale moosi ja siis palju vahukoort.

Head isu!

KOHUPIIMA SOTŠNIKUD ehk VAARAKUD


Kohupiimatäidisega maitsvad rabedast hapukoore-muretainast küpsetised. Kuigi eesti keeles on nende tegelik nimi 'vaarakud', siis mina kutsun neid ikka sotšnikuteks, sest just selle nime all ma neid koolipõlves kohvikutest mäletan :) Eks igal heal lapsel on rohkem kui üks nimi.

Tainas:
50 g toasooja võid
200 - 225 g ( 3,5 dl) jahu
0,25 tl sooda
60 g  (0,75 dl) suhkrut
1 muna
3 spl hapukoort
soola
Täidis:
150 g teralist kohupiima
2 spl suhkrut
1 spl jahu
1-2 spl hapukoort
1 munavalge
Määrimiseks:
1 munakollane+1 spl vett


Sega suhkur, hapukoor, muna ja sool. Lisa pehme või ja seejärel soodaga segatud jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane külmkappi tahenema.
Valmista täidis. Lisa kohupiimale suhkur, siis hapukoor, siis munavalge ja viimasena jahu. Sega hoolega, soovi korral lisa rosinaid, vanillsuhkrut vms.
Rulli tainas 5 mm paksuselt üsna jahusele lauale ja lõika 7-10 cm klaasiga ümmargused kettad.  Aseta ketta ühele poolele kuhjaga tee- või supilusikatäis täidist, murra teine tainapool peale. Suru soovi korral poolkuu servad tugevasti kinni. Määri pealt veega segatud munakollasega.
Küpseta 220 C ahjus võitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil umbes 15 minutit, kuni sotšnikud on pealt helepruunid.
Sotšnikud on väga maitsvad tee ja kohvi kõrvale.  Head isu!

Wednesday 5 February 2014

SEFIIRKORVID


Korvikesed:
100g võid
150g nisujahu
1 spl suhkrut + 1/2 vaniljet
3 spl külma vett

Haki või koos jahu ja suhkruga puruseks, lisa vesi ja sega kiirelt ühtlaseks taignaks. Pane tunnikeseks külmkappi puhkama. Seejärel vooderda korvikesed või lõika tassi abil välja tainast ring ja siis pane need ilusti vormi sisse ning pane veel 15 min külmkappi. Siis küpseta 200 C ahjus kuni korvikesed on kenasti pruunikad (nii 10-15 min). Lase korvikestel vormides 10 minutit jahtuda, siis võta vormidest välja ja lase lõplikult jahtuda.  Küpsetasin metallist muffinipannis-toimib ka väga ilusti, nagu need vanad lainelised korvikeste vormid, ainult lainetust ei jää. Et korvid tuleks ilusad seest ja põhjad ei paisuks küpsemise ajal kõrgeks, siis kalla taina peale küpsetus kuulid või kui neid pole sobib ka kuivatatud hernes või uba. 


Korvikestesse:
1 dl meelepärast moosi või 1 banaan
(soovitatavalt hapukat)
kohupiimakreem


Sefiir:
4 munavalget (soovitav külmad munad otse külmikust)
300g suhkrut + umbes 5 spl vett
1 tl soola
1/2 - 1 värsket sidrunimahl (sobib ka sidrunihape)


See retsept on pärit ühelt koogimeistrilt ja tänu tema retseptile õnnestub sefiir alati. Siin kirjas on 300g suhkrut aga minu jaoks on see liiga magus, et see kogus oli piisav 5 muna kohta, et ise peab vaatama kui magusat või hapukat sefiiri tahad, et sidrunimahla panna ka oma maitse järgi :) 
Kui soovid teha sefiir tort " Eeva", siis 4 munavalgest piisab või kui jääb hiljem sefiiri üle, siis saab sellest teha beseed.
Kaalu suhkur potti ja pane vett nii palju, et suhkur oleks kaetud ehk niiske, vett ei tohi olla ka liiga palju (mina panen juba silma järgi).
Pane pott pliidile ja lase keeda umbes 7 minutit. Samal ajal vahusta munavalged koos soolaga tugevaks vahuks. Enne vahustamist kontrolli kauss üle, milles munasid vahustad, et ei oleks seest rasvane ega märg, sest munad ei lähe vahtu või kui lähevad, siis hiljeb jääb sefiir vedel.
Jälgi ka siirupit, sest ülekeeda ei tohi lasta ja sega vahepeal. Kontrolli, kas siirup on valmis, selleks pista teelusikas siirupisse korraks, lase liigsel siirupil ära voolata ja tilguta taldrikule tilgakesi- kui viimase tilga taha tekib nn udupeen niidike , siis on siirup valmis. Valmis siirup mullitab ja vahutab korralikult potis ning on hästi tihke välimusega. Valmis siirup võta tulelt ja hakka kohe keeval kujul munavalgevahtu ( vaht peab olema väga tugev, seepärast hakkagi kohe siirupi tegemisega samal ajal vahustama ) niristama ( mikserda maksimumkiirusel ). Vahusta mõni minut, siis lisa sidrun ( ole ettevaatlik, et palju ei saaks, muidu on sefiir hapu ) ja vahusta veel 5-20 minutit. Kui sefiir on juba korralikult vahus, siis muutub hästi tihkeks ja hakkab lahti lööma kergelt kausi küljest nagu tugev vahukoor ning tunned, et miksril on juba raskem vahustada sefiiri. Valmis sefiir on läikiva tooniga nagu pärl ja tal ei ole enam munavalge maitset ning ta on koostiselt hästi paks , et isegi lusikas seisab püsti sees ja ei vaju alla kui teed ühe mäe. 


Head isu!






Tuesday 4 February 2014

HAPUKAPSABORŠ


Meie pere ei ole eriti vaimustuses kui teen suppi, aga borš on ka üks väheseid, mida ollakse nõus sööma ja see on kogu pere lemmik. Borši on väga lihtne teha, aga selle valmistamisele kulub palju aega, et  see hea tuleks.


Puljong: 
500g - 1kg kondiga või ilma loomaliha
3 looberit
4-6 vürtsitera
1 sibul sektoriks lõigatud
2 porgand
1-2 sellerivart
3 küünt küüslauku
peterselli
tilli
Supi jaoks:
400-600g hapukapsast või värsket (või mõlemat)
2 porgandit
2 punast sibulat
1 kg keedetud punapeeti, riivitult
5 kartult
2-3 spl tomatipastat
1 purk purustatud tomat
soola
must pipar 
suhkur
õli
2-3 spl valge veini äädikas või sidrunimahla

Valmista puljong: Puljongikeetmiseks sobivad kõige paremini kondiga lihatükid. Kondid annavad puljongile oluliselt intensiivsema maitse. 
Puljongi keetmisel tuleb lähtuda mõnest olulisest baasreeglist: 
1) Pane liha alati külma vette ja kuumuta vedelik koos lihaga 
2) Liha peab olema veega kaetud 
3) Puljongikeetmine peab toimuma vaiksel tulel (pind vaevalt väreleb, mitte ei kee suurte mullidega. Mulinal keemine peksab lihast eralduvad ained, mis tuleb vahuna ära riisuda, puljongi sisse laiali ja hiljem on puljongivedelik hägune ja hall) 
4) Puljongi maitsestamiseks võib kasutada loorberilehte, vürtsi, nelki, pipart, porgandit, sibulat, sellerit, porrut, küüslauku, pastinaaki, peterselli, tillivarsi jne. 
5) Kogu keemise käigus tekkiv vaht tuleb ära riisuda 
6) Maitseköögivili lisa umbes 1 tund enne keemise lõppu (pikema keemisajaga puljongite keetmisel) 
7) Valmis puljong kurna läbi sõela. Kindlasati eemalda ka loorberilehed, mis tekitavad muidu mõru kõrvalmaitse  
8) Jahuta puljong kiiresti ja pane külma. Kindlasti ära jäta puljongit tundideks pliidile seisma 9) Puljongikeetmisel tuleb arvestada järgmiste keemisaegadega, liha keemisaeg on alati lühem, kui kontidel : vasika ja veiseliha 2-3tundi, veisekont 3-5 tundi. 
10) Parema või huvitavama maitse saavutamiseks võid kondid enne puljongi keetmist ahjus pannil pruuniks röstida. 
Valmista supp: Riivi keedetud punapeet ja prae pannil umbes 5 min. äädikaga maitsestatult läbi, sest äädikas ei lase punapeedil kaotada värvi. Kui kasutad värsket kapsast,siis lõika ribadeks, riivi jämedalt sibul ja porgand või haki väiksed kuubikud, koori ja puhasta kartul, tükelda.
Kuumuta pannil õli ja prae sibul klaasjaks. Lisa juurde riivitud porgand ja hauta natuke ning lisa tomatipasta või purk purustatud tomateid. Kuumuta puljong kui see oli eelmine päev valmis tehtud. Kalla kuuma puljongi sisse sibula-porgandisegu, lase keema tõusta. Lisa kartul ja kapsas , keeda umbes 20min kuni kõik enam vähem pehme on. Lisa viimasena punapeet ja keeda veel mõned minutid. Lisa puljongis keedetud liha. Maitsesta supp suhkru, soola, musta pipra ja äädikaga ( kui supil on hapukust vähe). Borši maitse peab olema piisavalt hapukas ja magus nagu lapsepõlves. Lase supil enne serveerimist umbes 20 min. seista, et maitsed saaks seguneda.  Serveeri hapukoore ja leivaga ( ehk leivaga, millel on või peale määritud). Head isu!